Table of Contents
Toggleמה זה בלוקצ'יין?
איך עובד בלוקצ'יין?
לחץ כאן לקבל פרטים נוספים אודות בלוקצ'יין בוויקפדיה
אם ניתן לצפות באופן סביר כי טכנולוגיית הבלוקצ'יין תעשה שינוי משמעותי בחברה, אז היא ראויה לתחום אתיקה משלה, ממש כמו ביוטכנולוגיה, בינה מלאכותית וטכנולוגיה גרעינית, טוען רייס לינדמרק, ראש הקהילה וההשפעה החברתית לטווח הארוך אצל MIT יוזמת מטבע דיגיטלי.
לינדמרק נשא דברים ב- 6 באוקטובר בוועידת המערכות הקריפטו-כלכליות של הקבוצה, כינוס של מפתחי blockchain, כלכלנים, מהנדסים פיננסיים, עורכי דין ואחרים שתחוםיהם האקדמיים רלוונטיים לטכנולוגיה. הפסגה הייתה ניסיון להניח את היסודות לתחום אקדמי חדש שהתמקד בהיבטים הבינתחומיים הרבים של פיתוח blockchain. אתיקה של Blockchain עשויה להיחשב כשדה משנה לזה. לינדמרק תיאר זאת כ"קבוצה של אנשים המתמקדים בשאלה: כיצד אנו יכולים לעצב באופן חיובי את ההתפתחות של טכנולוגיה זו? "
טכנולוגיית Blockchain היא עדיין בעיקר עניין נישה; הערך של שוק cryptocurrency הוא מעט לעומת הערך של שוקי ההשקעות העולמיים המסורתיים. אין לזה השפעה רבה, אם בכלל, על המערכת הפיננסית העולמית – אלא קריפטרוולות נתפסות לרוב כדרך להרוויח על ידי השערות על מחירן ההפכפך. אבל יכול להיות שזה משתנה. מוסדות מרכזיים גדולים כמו Fidelity Investments ו- Intercontinental Exchange (המחזיקה בבורסה של ניו יורק) אימצו את הטכנולוגיה. פייסבוק רוצה להשיק מטבע דיגיטלי גלובלי משלה. בנקים מרכזיים עשויים להיות קרובים גם הם להיכנס לעסק.
לינדמרק אמר כי בדומה לתחומים אחרים של "אתיקה טכנית", גם תחום האתיקה הבלוקצ'יין צריך לבחון מה הטכנולוגיה מסוגלת לעשות, ולהרהר בתוצאות האפשריות. לדוגמה, מחסומי חסימות מאפשרים ליצור ארגונים חסרי מנהיגות "מבוזרים". האם זה אומר שאף אחד לא אחראי אם משהו ישתבש? ברשתות חסימות ציבוריות כמו ביטקוין, כללי התוכנה המשותפים של הרשת אמורים למיין אוטומטית איזו התנהגות מותרת. אז אם משתמש מנצל את הפרוטוקול למטרות רווח מבלי לשבור את כלליו, האם זה לא אתי? בינתיים מטבעות דיגיטליים גלובליים כמו מה שפייסבוק מציעה עשויים לשנות את אופי הכסף. איך זה עשוי לשנות את הפוליטיקה ואת דינמיקת הכוח?
כיצב בלוקצ'יין יגרום לשינוי קיצוני של הכלכלה?
חשש קונקרטי לטווח הקרוב נוגע למחקר blockchain. בדומה לביו-טכנולוגיות וננו-טכנולוגיות, מחסומי חסימות וקריפט-מטבעות מציגים סוגים חדשים של "סיכונים אתיים" עבור החוקרים, אמר קווין דופונט, פרופסור עוזר באוניברסיטת קולג 'דבלין.
תחום הבלוקצ'יין צריך לעבוד על מנת לתקנן הנחיות למחקר אתי, לדבריו, מכיוון שלימוד רשתות קריפטו – למשל, בדיקה וחשיפה של פגיעויות אבטחה – יכול לסכן את הכסף של אנשים אחרים. אחת השקופיות משיחתו של דופונט בכנס MIT הציגה סקר בטוויטר שפרסם בשנה שעברה פיליפ דאיאן, חוקר ביוזמת אוניברסיטת קורנל למען Cryptocur מטבעות וחוזים. דאיאן שאל אם זה מוסרי להקצות לסטודנטים למצוא פגיעות בחוזה חכם blockchain חי. שני שלישים מתוך 1,262 הנשאלים ענו שכן.
מחקרי אבטחה ממוחשבים מסורתיים עומדים בפני מגיפה דומה. אבל בהמשך למחקר כזה על blockchain, "אתה לא סתם פורץ לרשת חברתית או למערכת אחרת שעשויה להיות חשובה יחסית", אמר דופונט. "אתה פשוט מלמד אותם לפרוץ לבנק."